Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бесарабските българи честват своя празник с множество събития

Снимка: Изпълнителна агенция за българите в чужбина

Любимите на всички българи песни „Хубава си, моя горо“, „Облаче ле бяло“ и „Даньова мама“ прозвучаха в Националния дворец на културата на едно от събитията по случай Деня на бесарабските българи. Всички присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на загиналите във войната в Украйна.

Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина изтъкна, че всички българи са едно цяло, независимо от мястото, на което се намират днес. Тя припомни и имената на някои от останалите в историята бесарабски българи – Александър Малинов – министър-председател, Олимпий Панов – офицер и военен министър, Александър Теодоров-Балан – литературен историк, Данаил Николаев – генерал и военен министър.

Връчени бяха също отличия за помощта на нашите сънародници в условията на военен конфликт, а в края на събитието беше изпълнена и песен, посветена на Украйна. Гости на еднодневният фестивал по случай Деня на бесарабските българи са българи от Украйна, Молдова и Банат, Румъния.

Празникът ще продължи до 22,00 ч. на откритата сцена пред НДК, където посетителите ще могат да научат повече за традициите на бесарабските българи, да вкусят от традиционните бесарабски вина и ястия и да се насладят на изпълненията на ансамблите от Украйна, Молдова и Банат, Румъния. От 18,30 ч. в Централния военен клуб пък ще се състои честване на Деня на бесарабските българи, посветено на молбата за мир и разбирателство между народите. Събитията са организирани от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Центъра на бесарабските българи в България и Дружество "Родолюбец“.

БНР подкасти:

Още от категорията

Облачен и дъждовен Никулден

В сряда , 6 декември , минималните температури ще са от минус 1 до 4° . Очакват се   валежи, по-значителни те ще са в източната половина на страната. В Северозападна България и планинските райони ще вали сняг. М аксималните температури ще са до 4° на..

публикувано на 05.12.23 в 19:25

България днес – 5 декември 2023 г.

В "България днес" на 5 декември гостува проф. Ивайло Груев – българин, който от десетилетия живее в Канада и преподава политически науки в университета в Отава. Разговорът е за геополитическата среда и политическите процеси в България в края на 2023..

публикувано на 05.12.23 в 19:00

Българските ученици на последно място в ЕС по математика, четене и природни науки

Петдесет и четири процента от българските ученици са под критичния минимум за знания и умения по математика, 53% не притежават елементарни умения за четене, а 48% имат сериозни дефицити по природни науки. Това показват резултатите от изследването сред..

публикувано на 05.12.23 в 15:44