Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок по будителство преживяха учениците от неделното училище „Васил Левски“

В дома на Румен Стефанов - пазител на българското в Лас Вегас

Моята България вече е създадена тук, казва сънародникът ни

13
Снимка: личен архив

Ако запитате сънародниците ни в Лас Вегас има ли съвременни будители сред тях, неизменно ще чуете в отговор името на Румен Стефанов.

Всички българи там знаят или поне са чували за Румен и неговия ресторант, който е като център на българската общност в Невада. На стените в ресторанта висят портретите на наши славни революционери, като Христо Ботев, Георги С. Раковски, Васил Левски и пр. През последните няколко години и избирателната секция на българите във Вегас също беше там. "Мястото може да се сравни с "революционен комитет", където се събират българските имигранти, за да бистрят политиката и да обсъждат злободневни теми и важни въпроси, свързани с Родината", разказва ни Мария Самичкова, наш сътрудник в "развлекателната столица на света".

Румен Стефанов със съпругата си Владимира и дъщерите си Касандра и Божена

По повод Деня на народните будители тя гостува на Румен Стефанов – не само защото той олицетворява българското във Вегас, но също така защото негови специални гости бяха и учениците от Първо българско училище "Васил Левски", водени от учителката си Диана Николова, както и Елка Русков, която е сред най-активните български общественици в Америка и съосновател на "Българския център за култура и наследство в Сиатъл".

Елка Рускова с основателите на ПБУ Васил Левски - Йорданка Атанасова и нейния съпруг, Илия

"Вдъхновяват ме родолюбивите българи, които милеят за запазването на родните традиции“, сподели ни Елка Русков, почетен консул на България в щата Вашингтон. За мен съвременен български будител човекът, в чиито дом се намираме и който е широко отворен за всичко българско. Аз мога да спомена още личности, които са ме вдъхновявали в последните 30 години тук, за да работя за българската общност, но Румен Стефанов, съпругата му Владимира, директорката на училището Йорданка Атанасова – това за мен са съвременни будители. Много бих искала българите в страната ни да знаят повече за тези хора."

Учителите в българските училища зад граница са тези, които събуждат детските умове за знания, свързани с родната ни история, език и традиции. А децата от децата от българското неделно училище ''Васил Левски'' бяха гости в дома на семейство Стефанови, за да преживеят там „открит урок по будителство“ в планината.


9-годишният Руслан Няголов посещава от две години неделното училище в Лас Вегас и е щастлив, че там може да говори на български с хора извън семейството си. Бил е в България и пази спомени за Черно море, Градската градина във Варна, Добрич, Карлово, София. Днес му е трудно да назове любимия си будител, двоуми се между Васил Левски и Христо Ботев – "и двамата са се борили за свобода, но Ботев се е грижил и за духа". Чуйте какво още казват Руслан и децата от българското училище в Лаг Вегас за това кои са будителите и как се отбелязват българските празници.

"Будителите са хората, които са се борили да освободят България, които поддържат духа и напомнят, че сме голяма и силна държава. Любими са ми думите на Левски, който е казал "Ако печеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си" – споделя момчето.

"Будителите са хората, които се борят за свободата и образованието на българския народ" – допълва 14-годишният му брат Симеон. "Помня хубавата природа и забележителностите на морската столица на България".

"Радвам се, че и тук можем да празнуваме българските празници“, споделя ни Пламен /11 г./, който вече пет години посещава българското училище в Лас Вегас. Възхищава се на Христо Ботев и казва, че българите в чужбина, също като него, трябва да пробуждат българщината извън граница.

4-годишната Тайли също знае, че празнуваме будителите днес. Тя говори прекрасен български език и не се затруднява да назове имената на великите ни личности – Левски, Вазов, Ботев. 11-годишната Рени също се вдъхновява от личността на Апостола, а най- много в родината ни обича зелените планини – "едни от най-красивите са!".


На хиляди километри от България, Румен Стефанов продължава да пресъздава България, а домът на сънародника ни в планината символизира всичко българско и родно. От надписа "Образцов дом" на вратата, намигването към миналото с табелката ул. "Комсомолска" и механата в традиционен български стил, до красивия параклис в двора и дъхавите мушката и здравец, които красят и побългаряват още повече дома му.

През годините той успява да поддържа искрата на патриотизма и с гордост се нарича българин. Любовта на Румен, към отечеството, към славните ни деди и будители, е неговата основна движеща сила за разпространяване и поддържане на българските културни традиции извън граница. Дължи я на родителите си, но определя за свой най-голям вдъхновител възрожденеца Георги С. Раковски – идеолог и стратег на националноосвободителната борба, демократ, публицист.

С трепет в гласа, Румен говори за българските исторически фигури и смята, че въпреки различните времена, в които живеем общото, което свързва съвременните будители с нашите предци, е любовта към България, българския език, писменост и култура.

"Любовта към България е откакто съм се родил, тя е много силна и не ще се промени, докато съм жив. Майка ми и баба ми, както и другите ми роднини, бяха много будни хора и те са ме научили да бъда такъв, какъвто съм и да избера правилната пътека, по която да вървя. Те са ме упътвали, те са ми давали съвети, те също са моите будители", добавя Румен.

Той е един щастлив човек, който е сбъднал най-голямата си мечта - да пресъздаде своята България на хиляди километри от родината, в Лас Вегас.

"Аз съм благодарен на българите, живеещи в цяла Америка, не само във Вегас, защото благодарение на тяхната подкрепа се получи моята мечта- да имам т.нар. механа, в която да се събираме всички българи, да коментираме, и да крепим нашия патриотизъм. Благодарение на вас, които ми помагахте през изминалите 26 години, се сбъднаха моите мечти", казва с благодарност Румен.

За Румен будителството се изразява в желанието да се помага на българските имигранти в Лас Вегас, които са изпаднали в трудна ситуация или имат нужда от подкрепа и съдействие.

„Обичам да спомагам хората да постигнат мечтите си. Сигурен съм, че част от помощта и обичта, които давам на хората се връщат“, споделя българинът, който е изградил православен параклис в двора на вегаския си дом.

"Всеки носи в себе си вяра и надежда, вярата ни крепи. Вярата в Бога се породи от ранно детство, но пък с идването си тук в Америка се почувствах свободен и целта ми беше точно да построя параклис, защото нямам средства да построя църква, но малкият параклис е добре дошъл за всички, които вярват в Бог. Вярата и възпитанието от моите родители - да не лъжа и крада, ми помогнаха в сбъдването на моите мечти", добавя българинът.

Въпреки че вече 26 години е в Америка, той още милее за България и се опитва да пътува почти всяка година до родината, заедно със семейството си.

"Аз създадох моята България тук, но въпреки това обичам да се връщам в Родината, заедно с моята прекрасна съпруга и децата", откровен е Румен.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05