Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Творци получиха отличия за Деня на народните будители

Снимка: БГНЕС

Министерството на културата отличи 39 творци за приноса им в развитието и популяризирането на българската култура. Наградите се връчват по повод Деня на народните будители. 

Сред тазгодишните носители на престижните отличия са изтъкнатият режисьор, сценарист и писател Анжел Вагенщайн, който през октомври отбеляза 100-годишния си юбилей, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, композиторът и дириген проф. Пламен Джуров, театралният режисьор и актьор Александър Морфов, преводачката от немски Екатерина Клайн, славистката и българистка Елизабет Шоре, професор в Университета "Алберт Лудвиг" (Фрайбург, Германия) и редица други. 


Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55