Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архангелова задушница е последният ден за годината, в който отдаваме почит на мъртвите

Снимка: БГНЕС

Всяка година, в първата събота преди Архангеловден (8 ноември, православните християни отбелязват Архангелова задушница, последната от трите Задушници, определени от Православната църква за почитане на мъртвите. Според канона, Задушницата е винаги в съботния ден, който по правило е отреден за покойниците. След съботната литургия се прави обща панихида за починалите, на която миряните се молят заедно за упокой на душите на преминалите в отвъдното свои близки.

Свързана публикация в текста: Архангелова задушница – с молитва за починалите и вяра в безсмъртието - История и Вяра (bnr.bg)

Още от петък, преди Задушница, християните посещават и гробовете на отишлите си от този свят техни сродници. Почистват ги, прекадяват с тамян и украсяват с цветя. Накрая вярващите преливат гроба с вода и червено вино с кръстен знак и запалват свещ, като символ на безсмъртието на душата. Тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. На Архангелова задушница, така както при другите Задушници, се правят общи трапези, на които се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости, които започват на 15 ноември. Събралите се раздават помежду си храната с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Още от категорията

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство.  Според изследователи, короната е..

публикувано на 05.02.23 в 10:15

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници,..

публикувано на 01.02.23 в 05:35
Църквата с форма на четирилистник – четириконхална от началото на VІ век в Залдапа

Четирилистна църква от стъкло, мощи на цели мъченически тела – античният Залдапа разкрива тайните си

Първите проучвания на античния град Залдапа датират от 1906-1910 г. и са извършени от бащата на българската археология Карел Шкорпил . Тогава се установява, че основите му са положени от самия Константин Велики в началото на IV век край днешното..

публикувано на 26.01.23 в 10:50