Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След старателна подготовка на леговището си, мечката Светла се унесе в зимен сън

Снимка: Facebook/BearSanctuaryBelitsa

32-годишната кафява мечка Светла, от парка за танцуващи мечки в Белица, вече спи спокойно зимен сън в бърлогата си. През последните няколко дни, тя е подготвяла много старателно мястото, казват ветеринарите от парка. Те припомнят, че мечката Светла, както и повечето обитатели в Белица, е бивша "танцуваща мечка" и е спасена през 2007 г. В продължение на години тя е била използвана като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България за припечелване на пари и просия. Когато "не работела", тя е била държана окована във вериги в задния двор на "собствениците" ѝ. Откакто е спасена, Светла се адаптира отлично в своя нов дом в Белица.

Новината, че мечката Светла се е унесла в зимен сън, която обиколи социалната мрежа Фейсбук, беше възприета като знак, че скоро идва студът, а с него и зимата. Любопитна подробност е, че когато температурите са по-ниски, сънят на мечките става дълъг и дълбок. В периоди на размразяване мечките спят "повърхностно". Тогава лесно може да се събудят и обикновено са агресивни, като тези, които са били разбудени неволно от човек.

Снимки: Facebook/BearSanctuaryBelitsa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52