Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпратиха на Украйна още танкове, бронирана техника, ракети и дронове

Снимка: БГНЕС

От Червения площад пред паметника на Минин и Пожарски руският президент Владимир Путин публично одобри евакуацията на цивилни от окупирания град Херсон в Южна Украйна.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че не вижда желание за преговори от страната на Русия за край на войната. Този, който истински иска да преговаря, не изпраща стотици хиляди войници в „месомелачката“ на фронта, каза Зеленския във вечерно телевизионно обръщение. Той отново припомни условията на Киев, за мирни преговори - Москва да зачита териториалната цялост на Украйна, да спазва нормите на ООН и да накаже отговорните за терора срещу Украйна.
Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан посети Киев. Той припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя преговорите с Русия, но те не могат да се водят без Украйна. Съливан определи като неприемливи преговори, при поставеното предварително условие от Москва, Русия да не се изтегли от окупираните украински територии.
САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Киев от 400 млн. долара. Пратката включва противовъздушни ракети Hawk, 90 ремонтирани танка Т-72, ​​250 бронирани машини, 40 бронирани катера и 1100 щурмови дрона Phoenix Ghost.
Междувременно като сигнал срещу руските ядрени заплахи в Средиземно море навлезе американската ядрена подводница Rhode Island, въоръжена с 24 междуконтинентални ракети Trident II, предава GBC News. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30