Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55