Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40