Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:

Още от категорията

По следите на Апостола – 5 туристически забележителности, свързани с живота и делото му

Няма по-безспорна и вдъхновяваща личност за нас, българите, от Апостола на свободата Васил Левски. 150-годишнината от трагичната му гибел е повод да отдадем почит на тази светла българска икона, като посетим някои от най-емблематичните места, свързани с..

публикувано на 20.02.23 в 05:10
Язовир Душанци

Пирдопското село Душанци е на път да се сдобие с къмпинг

Тазгодишното четвърто издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира още през месец януари. От всички постъпили предложения, комисията е избрала проекта за село Душанци, близо до гр. Пирдоп, съобщава платформата..

публикувано на 19.02.23 в 10:15

"Долината на Струма" официална стана първата дестинация за винен туризъм

В най-малкия български град Мелник трима министри откриха първия официален винен маршрут в страната. Министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на туризма Илин Димитров и на земеделието Явор Гечев символично връчиха табелите за винен маршрут..

публикувано на 18.02.23 в 15:46