Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българисти се събират на форум за кирилицата

Снимка: cyrillic.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира международен форум за кирилицата наречен "И ний сме дали нещо на света".

На 7 ноември в Националния дворец на културата се събират известни българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български изследователи. Ще бъдат изчетени и доклади на българисти от Русия и Украйна. Форумът ще обсъжда българския принос за спасяване на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, за създаването и за разпространението на кирилицата в славянския свят. Наред с историческите корени, ще се разискват и перспективите пред българистиката. Събитието ще завърши с кръгла маса на тема “Кирилицата в XXI век”. 

Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55