Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

България, Северна Македония и Балканите имат общо европейско бъдеще

Снимка: alsat.mk

Истинското начало на преговорите на Северна Македония с ЕС ще бъде дадено, когато българите бъдат записани като държавотворен народ в конституцията на страната, каза вицепрезидентът Илияна Йотова за двуезичната македонска телевизия „Алсат“. „Докато това условие не е изпълнено, на практика не може да има крачка напред”, каза Йотова и подчерта, че България очаква от Скопие ускоряване на процеса и на работата на съвместната историческа комисия.
Ние тук на Балканите имаме общо бъдеще и това е нашето европейско бъдеще, а всичко останало може и трябва да бъде разрешено”, посочи Йотова. Вицепрезидентът изрази задоволство, че македонската държава се е разграничила от откриването на частния македонски клуб в Благоевград и поздрави политиците в Северна Македония, които осъдиха палежа на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, и посегателствата срещу другите културни клубове. Тя се надява скоро виновните за това да бъдат наказани.
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 15

В брой 15 на предаването слушайте: Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията „Св.св. Кирил и Методий“ Братислав Стаменов; Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното..

публикувано на 29.08.24 в 12:00

Григор Димитров отива на трети кръг на US Open

Първата ракета на България, Григор Димитров, се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като постигна чиста победа над Ринки Хиджиката с 6-1, 6-1, 7-6 (4). Срещата продължи малко над два часа и 10 минути. В първите два..

публикувано на 29.08.24 в 10:40
Димово

Въпреки обещанията на политиците, българският Северозапад е все така беден

Северозападна България се свързва в представите на повечето хора с дивата природа, невероятно красивите гледки и богатото историческо наследство, което прави региона златна мина за културен и еко туризъм. Но това райско кътче на страната ни има и..

публикувано на 29.08.24 в 10:20