Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.


Още от категорията

Омара Портуондо с концерт в София на 12 юни

Гранд дамата на кубинската музика и неофициален посланик на Хавана по света Омара Портуондо идва за концерт в София на 12 юни в НДК. Концертът на харизматичната певица е част от световното й турне с името VIDA. Звездата на Омара изгрява през 50-те години..

публикувано на 17.03.23 в 15:12

Славеите от Детския хор на БНР канят пролетта с концерт

Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ни кани на своя традиционен Пролетен концерт. Тази вечер (17.03) от 19.00 ч. на сцената на зала "България" вечно младият състав ще отпразнува идването на пролетта, както и..

публикувано на 17.03.23 в 06:35
Снимка: Facebook/ Vladimir Ampov - Grafa

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната „Вековна гора"

С новия си сингъл "Вековна гора" Графа изпраща послания и споделя любовта си към България. За епичното звучене на песента огромен принос има участието на прочутия по цял свят женски хор "Мистерията на българските гласове". Във "Вековна..

публикувано на 16.03.23 в 10:15