Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов клип на група X-R@Y и отличие в John Lennon Songwriting Contest

Снимка: xray.bg

Песента се нарича ˮАко някога“, а премиерата на клипа е повод групата да насочи вниманието ни към отличието, получено през септември в конкурса на фондация ˮДжон Ленън“.

X-R@Y обединява Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара, които създават групата в края на 2006 г. ˮРентгеновите лъчи проникват до най-дълбоките кътчета на материята. Искаме това – музиката, която създаваме да има същата способност“, споделят те на своя уебсайт.

По-късно към триото се присъединява Мариян Живков – ударни. През 2017 г. музикантите участват в StreetMusic Festival в Сату маре – Румъния и печелят втора награда. Първият им самостоятелен албум се нарича ˮО.К.“, излиза през 2019 г., а песните в него съчетават поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви. В John Lennon Songwriting Contest, създаден в памет на великия музикант, журито оценява оригиналност, мелодия, композиция, текст, както е записано в условията за участие. Победител в категорията World Music, в която е отличието за група X-R@Yа , е иракският изпълнител Агрин Дилшад, а другите двама подгласници, заедно с българските изпълнители, са от Япония и Индия.

Текстът на песента ˮАко някога“ е на български език. В записа участват също гайдарят Мартин Лямов от НФА ˮФилип Кутев“ и басистът Мирослав Гайдарски.

Освен популяризиране във всички платформи на фондация ˮДжон Ленън“, част от наградата са различни видове музикален софтуер и хардуер, които ще влязат в действие при следващите им проекти, споделят изпълнителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15