Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15