Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руските части се изтеглят от Херсон

Украински военни обстрелват руските позиции на подстъпите към Херсон, 9 ноември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започна изтеглянето на войските си от град Херсон в Украйна и западния бряг на река Днепър. Анализатори определят отстъплението като едно от най-сериозните от началото на военните действия между Русия и Украйна на 24 февруари тази година и прогнозират потенциален повратен момент във войната. 

Херсон беше единственият превзет от Русия областен център в Украйна, където руските въоръжени сили успяха да установят контрол още на 3 март.

В пряко излъчване по руската телевизия, пред министъра на от браната на Русия, командващият руското настъпление в Украйна генерал Сергей Суровикин посочи, че е безсмислено войниците и бойния капацитет на руските части да остават на западния бряг и че някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове. Отстъплението бе предприето, вследствие на интензивното настъпление на украинските въоръжени сили към Херсон. Преди това около 100 хиляди местни жители бяха евакуирани на източния бряг на реката. 

Руският генерал докладва още, че до момента повече от 115 000 граждани на Херсон вече са напуснали района на града. По думите на Суровикин, изтеглящите се части от западния бряг на Днепър ще заемат укрепени позиции на източния бряг на реката. 

От своя страна Киев прие сдържано оттеглянето на руските сили. "Докато украинският флаг не се развее над град Херсон, няма смисъл да се говори за отстъпление на Руската федерация“, посочи съветникът на украинския президент Михаил Подоляк и подчерта, че Украйна не вярва на режисирани телевизионни изявления.  

Междувременно Ройтерс съобщи, че основният мост на пътя за излизане от Херсон е взривен и напълно срутен във водите на река Ингулец, приток на река Днепър. Още не е известно как и от кого е бил разрушен мостът. Според Олег Жданов, украински военен анализатор, цитиран от Ройтерс, има вероятност мостът да е бил разрушен от украински части с цел да бъдат изолирани руските сили от двете страни на реката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34