Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Туристическият бранш очаква по-добър сезон тази година

Снимка: БГНЕС

В сравнение с миналата 2021 г. настоящата се очертава по-добра за родния туризъм, съобщи БТА. По време на форума "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско, организиран от информационната агенция, министърът на туризма Илин Димитров отбеляза, че това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. Туроператорите ни отчитат голям интерес от страна на Обединеното кралство, с над 30 % повече от миналата година, а от Румъния – с над 7 %. Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстоят срещи и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.

Илин Димитров

Министър Димитров посочи още, че очакваните субсидии за електрическа енергия ще помогнат на хотелиерите да предвидят разходите си. Има и мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация, каза още министърът. Той изрази надежда да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение. "Продължаваме политиката на предишното правителство – да развиваме и алтернативния вид туризъм – посочи още Димитров. – Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма“. В тази връзка, министърът изтъкна и ролята на позитивните послания за българския туризъм и съобщи за новите инициативи за популяризирането му в партньорството с БНР, чрез излъчване на 11 езика на аудио и видео подкаст предавания.

Целта е да се задълбочи рекламата на нашите летни и зимни курорти. Тази инициатива ще бъде финансирана от ведомството, а българският туризъм ще бъде рекламиран и в "Евронюз".

По отношение на хотелиерите, приемащи украински бежанци, министърът увери, че се прави всичко необходимо, за да няма пропуснати плащания.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Стар рудник в центъра на Мадан посреща туристи

Мадан, известен, като миньорски град, превърна поминъка на местното население в туристическа забележителност, благодарение на един музей. Точно 40 години след преустановяването на добива от местната мина, тя се събужда за нов живот като припомня..

публикувано на 06.02.23 в 14:10

Рестарт на сезона – обилен сняг и много туристи в Пампорово и Чепеларе

В момента снежната покривка в Пампорово е 80 см, а стопаните на туристическите бази не могат да се нарадват на многобройната си клиентела, която пълни ски пистите, хотелите и заведенията. Тази година природата се усмихна благосклонно на родопския зимен..

публикувано на 01.02.23 в 12:20

Вандали унищожиха част от дюните на плажа в Несебър

Неизвестни извършители са унищожили част от екзотичните дюни в морския курорт Несебър, съобщи концесионерът Кирил Спасов. Пясъчните хълмове на южния плаж са били разорани най-вероятно с багер. “ По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по..

публикувано на 28.01.23 в 16:27