Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Европарламентът каза „да” на Хърватия за Шенген

Европейският парламент гласува резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Отправен е призив Съветът на ЕС да одобри приемането на Загреб до края на годината. Решението беше прието с 534 гласа "за", 53 "против" и 25 въздържали се. По време на дебата беше изтъкнато, че Хърватия е изпълнила 281 препоръки в осем области и е време да се присъедини към европейската зона за движение без гранични проверки. Преди месец евродепутатите изразиха също подкрепа за незабавното приемане на България и Румъния в шенгенското пространство. Очаква се въпросът да бъде подложен на гласуване на заседание на Съвета на ЕС през декември. За да има положително решение, е необходимо единодушие, предаде агенция HINA.

Гръцката държава спря приватизацията на пристанище Александруполис

Гръцкото правителство отмени продажбата на пристанище Александруполис. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред телевизия ЕRТ, че геополитическите събития от последните месеци са променили стратегическото значение на порта за държавата и тя вече няма намерение да се разделя с 67% от собствеността. Четирима кандидати за сделката бяха класирани за финалния етап на търга и два конгломерата подадоха през септември оферти за покупката. REUTERS изтъква, че Александруполис се превръща във важна точка за търговия с втечнен природен газ в Югоизточна Европа, както и че пристанището е част от маршрутите за доставка на военна екипировка за източния фланг на НАТО през България и Румъния. В строящия се плаващ терминал за втечняване на газ България има дял от 20%.

НАТО, ЕС и САЩ призовават за деескалация на напрежението в Косово

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Сърбия и Косово да се въздържат от нарастване на напрежението. Поводът за поредната криза е паритетно въведено от Прищина изискване в северната част на страната, където има общини със сръбско население да се използват само косовски държавни номера на колите. В отговор сръбските представители демонстративно напуснаха косовските институции. ЕС също призова за въздържане от едностранни действия. Посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениер поиска властите да отложат с още 10 месеца въвеждането на номерата. Дипломатът заяви, че спешно трябва да започнат преговорите за формиране на Съюз на сръбските общини в Косово, но подчерта, че съюзът не трябва да прерасне в своеобразна Република Сръбска, каквато има в Босна и Херцеговина, предава КosovaРress.

Новите румънски ядрени реактори в Черна вода ще са американски

Румъния ще използва технологии и финансиране от САЩ, за да удвои капацитета на атомната електроцентрала Черна вода, предаде AGERPRES. Американската банка EXIM ще отпусне кредит от над 3 млрд. долара за два нови реактора към ядрената електроцентрала на река Дунав. Румънският енергиен министър Вирджил Попеску и президентът на EXIM Рета Джо Луис подписаха споразумението по време на конференцията на ООН за климата COP27 в Шарм ел-Шейх. АЕЦ “Черна вода“ произвежда 20% от румънската електроенергия с два канадски реактора CANDU, работещи от 1996 г. и 2007 г. По проект площадката е изградена за 5 реактора. През 2015 г. Румъния планираше да построи два китайски реактора в Черна вода с финансиране от Пекин, но се отказа от тях през 2020 г., в полза на технологии от САЩ.

Турция залага на общата политика с тюркските държави в Азия

В Самарканд под мотото “Нова ера за тюркската цивилизация: Към общо развитие и просперитет" се провежда срещата на върха на Организацията на тюркските държави. Турският президент Реджеп Ердоган ще предаде ротационното председателство на организацията от Турция на Узбекистан. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че "Азия излиза на преден план", като добави, че Анкара отдава голямо значение на общите действия с Азербайджан, Казахстан и Узбекистан. Турската държавна телевизия ТRТ Haber информира, че вече работи комисия за създаването на обща тюркска азбука, която ще ускори процеса на езиково единство. Членки на организацията са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на наблюдатели.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: архив, ЕПА/БГНЕС, nuclearelectrica.ro, aa.com.tr


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34