Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължаването на срока за износа на зърно от Украйна остава под въпрос

Снимка: Reuters

След срещата в Женева на 11 ноември, посветена на зърнената сделка, ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, съобщи БТА.

Споразумението за износа на украинско зърно изтича на 19 ноември, но удължаването беше поставено под въпрос, поради ограниченията за износ на руски храни и торове, наложени от Запада след инвазията на Русия в Украйна. Войната доведе до скок на цените на основни хранителни продукти и предизвика опасения от глобална продоволствена криза.

"Светът не може да си позволи да остави глобалните проблеми с достъпа до торове да се превърнат в глобален недостиг на храни", предупреди ООН и призова да бъде ускорено премахването на всички оставащи пречки за износа на торове за най-нуждаещите се държави. По молба на Световната организация, Нидерландия вчера обяви, че ще отблокира партида от 20 000 тона руски торове, които останаха в пристанището на Ротердам заради санкциите. Очаква се пратката да бъде пренасочена към Малави чрез Световната програма по прехраната през следващата седмица.

В Камбоджа, където се провежда срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) украинският външен министър Дмитро Кулеба отбеляза, че не е достатъчно Русия да остане част от сделката и трябва да се вземат мерки тя да не забавя умишлено доставките, с цел покачване на световните цени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00