Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна си връща Херсон, Финландия увеличава средствата за отбрана

Херсон
Снимка: Володимир Омелян, Twitter

Западът е на път към „обща победа“ срещу Русия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба и благодари за военната помощ, направила възможно отвоюването на южния град Херсон, съобщава БТА. В снощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са си върнали контрола в над 60 населени места в Херсонска област. Преди да напуснат руснаците са разрушили ключова инфраструктура, каза Зеленски. По думите му сега ожесточени сражения се водят в Донецка област и там е истински ад. Кметът на намиращия се там град Горловка Иван Приходко съобщава в „Телеграм“, че при обстрел тази нощ украинските сили са разрушили местен хотел.

От началото на войната в Украйна Финландия е отделила за отбрана допълнително 2,9 млрд. евро, а бюджетът ѝ за отбрана през 2023 г. нараства с 20% до 6,1 млрд. евро, предава Deutsche Welle. Страната планира да изгради стена по границата с Русия, която досега е била само линия на картата.

Войната между Украйна и Русия рефлектира и върху икономиката на Грузия, показва доклад на Transparency International Georgia. В периода март-септември 2022 г. в Грузия са регистрирани около 9 500 руски компании, което е 10 пъти повече от регистрираните през 2021 г. 97% от новорегистрираните фирми на руски граждани са еднолични, което показва, или доста руснаци смятат да се установят в Грузия за дълго време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40