Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа “Евранет плюс“

Докога ще местим стрелките на часовниците два пъти годишно?

Страната ротационен председател на ЕС може да поднови дебатите по темата, ако постави това като свой приоритет

Снимка: БГНЕС

Още през 2018 година Европейската комисия предложи да бъде сложен край на смяната на лятното и астрономическото часово време, съобразявайки се с волята на 4,6 милиона европейски граждани, участвали в допитване по темата. Подкрепа за това решение комисията получи и в Европейския парламент, където с 410 гласа „за“, 192 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“ бе прието, че страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г. На практика обаче това не се случи.

В края на октомври за пореден път върнахме стрелките един час назад, за да преминем на зимно часово време. Всъщност, 48% от българите предпочитат страната ни да остане целогодишно на това време, а 32% се чувстват по-добре по лятното – сочи социологическо проучване на агенция Екзакта от 2018 година. За зимното часово време се обявяват хората над 59 години и живеещите в провинцията. Лятното часово време се предпочита от жителите на столицата и големите градове.

Очаква се всяка държава членка на ЕС сама да вземе решение на кое време иска да остане. Но докато това стане, поне засега, българите и останалите европейци продължаваме да превъртаме часовниците по два пъти годишно.

“Последиците в икономически план от смяната на времето не са толкова значими, колкото тези върху здравето на хората. Сърдечно-съдовите проблеми се увеличават при смяната на часовото време, 40-45% от европейските граждани страдат от безсъние след смяната на часовото време и им трябва месец, за да се адаптират към новото време – отбелязва евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. – Нагаждането към новото часово време влияе и върху производителността на труда на хората. Всичко това ни води до извода, че трябва да преосмислим смяната на часовото време, тъй като ползите са доста по-малко от потенциалните вреди. Когато става въпрос за здраве не можем и не бива да правим никакви компромиси.“

Действително последиците, които търпи човешкият организъм при смяната на часовото време два пъти годишно са много, като умората и недоспиването са най-честите техни проявления. Кардиолози твърдят, че със смяната на времето се увеличава и броят на инфарктите, а безсънието е сред основните причини за тях. Хроничното недоспиване води и до напълняване и сърдечно-съдови заболявания. Смяната на времето нарушава основния биологичен ритъм на организма. Това засяга всички хора, но най-сериозно се отразява да онези със сърдечно - съдови и други заболявания, при които от съществено значение е приемът на лекарства в точно определени моменти от деня.

“Има хора, които са по-склонни към т. нар сезонно афективно разстройство (склонност към депресия) точно при смяната на сезоните и преминаване към зимно часово време, тъй като слънчевата светлина е пряко свързана и с хормона на щастието – серотонин, а през зимата тя е по-ограничена – отбеляза по повод връщането към зимното часово време неврологът д-р Диана Дечовска. – В такива моменти най-често нямаме настроение, енергия и изпитваме нежелание да вършим ежедневните си задачи. Този вид депресия често отключва неконтролируемо желание за храна, тоест води и до затлъстяване и рисковете свързани с него” – обясни д-р Дечовска пред БТА.

Здравословното хранене, хидратацията на организма, добрият сън, физическа активност и по възможност повече време на слънце ще ни помогнат да се справим по-лесно със промяната на часовника. По принцип е хубаво около седмица преди часовата смяна да започнем да си лягаме с около половин час по-рано, за да можем да преминем плавно периода на адаптация, съветват невролози.


Смяната на часовото време има и своята интересна история. Родоначалник на идеята е президентът Бенджамин Франклин, един от създателите на конституцията на САЩ. Още през далечната 1784 г. той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" и предлага на парижани да стават и съответно да си лягат по-рано, измествайки стрелката. Идеята става факт повече от 100 години по-късно, а европейската държава, която я прилага за първи път не е Франция, а Германия през 1916 г. с цел да намали използването на въглища за отопление и да ги пренасочи към оръжейното производство, заради бушуващата все още Първа световна война.

Дали и кога преустановяването на смяната на часовото време ще стане факт– предстои да разберем. За да продължат дискусиите по темата в рамките на ЕС, тя трябва да бъде поставена на дневен ред от страната ротационен председател на Съвета на ЕС. Последно подобен дебат е воден през втората половина на 2019 г., по време на Финландското председателство.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, emilradev.com, ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43