Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важната задача пред настоящия парламент е съставянето на правителство

Снимка: БГНЕС

В рамките на консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев се срещна с представители на групата "БСП за България".

В началото на срещата, държавният глава подчерта, че пред настоящия парламент стоят много неотложни задачи, като най-важната от тях е съставянето на редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и в управлението на България и може да бъде много полезна в сложната обществено – политическа ситуация, посочи президентът. 

Сред обсъдените въпроси бяха развитието на диалога между партиите за съставяне на правителство в рамките на този парламент и дали левицата би подкрепила и при какви условия политическите сили, на които бъде връчен мандат. Нинова отново подчерта, че партията ѝ няма да подкрепи мандат на ГЕРБ –СДС. По отношение на "Продължаваме Промяната" Корнелия Нинова посочи, че би преговаряла за съставянето на кабинет тъй като с техните представители левицата намира повече допирни точки, свързани със социалната политика. 

Според лидера на БСП, действителните срещи за съставяне на кабинет ще започнат едва след връчването на първия мандат, затова тя призова това да стане колкото може по-скоро. По темата, свързана с фискалната политика президентът и Нинова изразиха различни позиции, като президентът изтъкна, че бюджетът трябва да бъде удължен. Според Нинова обаче, заложената социална политика в бюджета не може да бъде продължена през 2023 година, на фона на нарастващата инфлация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51