Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Европейски Playback театрален фестивал” в София

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език.

Playback театърът (to play it back - да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Този жанр има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите, за да успеят чрез креативността си да “върнат обратно” разказаните истории. Изобщо рlayback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си - дали да бъде участник, главен герой или зрител.

Програмата на фестивала включва церемонии за неговото откриване и закриване, както и избор от 9 групи, 18 уъркшопове, 9 представления, музика или Playback джем сесии. Ще участват театрални формации и актьори от България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция и Швейцария. Поканени са 27 обучители от няколко континента,съобщават организаторите от сдружение “Творци” и рlayback театър “Тук и сега”.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Playback Theatre "Here and Now"
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25