Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“През девет нощи в десетата” е посланието на Нощта на театрите

Нощта на театрите настъпва още от тази сутрин, затова и посланието на европейската инициатива у нас гласи „През девет нощи в десета“. Програмата й включва над 100 изяви от различни театрални жанрове в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на десетото издание на “Нощта на театрите“ беше поставено снощи в Пловдив с най-новия спектакъл на драматичния театър в града – “Вампир” по Антон Страшимиров. На повечето места обаче инициативата ще започне днес със сутрешни представления и уъркшопове за деца. За първи път столичният Народен театър “Иван Вазов” ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени. Софийската опера и балет пък ще отвори вратите си за тур зад кулисите, а учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет ще ни запознаят с най-новите си продукции при вход свободен.

Международното триенале на сценичния плакат ще представи няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, “Квадрат 500”, “Галерия 88” и Мраморното фоайе на НДК. Още за инициативите в София вижте ТУК.

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25