Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“През девет нощи в десетата” е посланието на Нощта на театрите

Нощта на театрите настъпва още от тази сутрин, затова и посланието на европейската инициатива у нас гласи „През девет нощи в десета“. Програмата й включва над 100 изяви от различни театрални жанрове в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на десетото издание на “Нощта на театрите“ беше поставено снощи в Пловдив с най-новия спектакъл на драматичния театър в града – “Вампир” по Антон Страшимиров. На повечето места обаче инициативата ще започне днес със сутрешни представления и уъркшопове за деца. За първи път столичният Народен театър “Иван Вазов” ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени. Софийската опера и балет пък ще отвори вратите си за тур зад кулисите, а учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет ще ни запознаят с най-новите си продукции при вход свободен.

Международното триенале на сценичния плакат ще представи няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, “Квадрат 500”, “Галерия 88” и Мраморното фоайе на НДК. Още за инициативите в София вижте ТУК.

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55