Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отличиха акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

Снимка: БГНЕС

На церемония в Националния исторически музей, служебният премиер Гълъб Донев отличи бележития филмов режисьор акад. Людмил Стайков с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. В присъствието на дейци на науката и изкуството, при връчването на наградата министър-председателят отбеляза, че най-добрият урок, който е научил от акад. Стайков, е че човек не трябва никога да губи връзката с другите хора и техните проблеми. От своя страна акад. Стайков, който навърши наскоро 85 години, отбеляза, че наградата го приобщава към творци, към които изпитва дълбоко уважение и преклонение. „Само държава, която отделя внимание към духовната сфера, има бъдеще“, каза още режисьорът по време на церемонията.

Известният филмов режисьор е отличен за своя принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Той е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) и сред основоположниците на кинообразованието в България. Филмите му, сред които трилогията "Хан Аспарух" и "Време разделно", представят България на десетки международни фестивали по цял свят, а самият акад. Стайков е носител на множество награди, а също и на ордена „Академични палми“ на Франция. 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”, учредена през 2000 година, се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.


Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55