Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Фич” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг. За надеждна се смята също политическата рамка от членството на страната в ЕС и дългогодишният режим на паричен съвет.

От рейтинговата агенция вярват, че българските власти остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., но рисковете от забавяне се увеличават заради несигурност относно динамиката на инфлацията.

"Фич" оценява растежа на БВП за тази година на 3,5% при 3% в предходна прогноза. Очакванията за инфлацията са за двуцифрено число през първото тримесечие на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00