Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

Смесеният хор на БНР
Снимка: БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил Димитров, Николай Стойков, Димитър Нинов и др., както и ˮМиса Католика Булгарика” от Юли Дамянов, с участието на Георги Бакърджиев (тъпан). Солисти в програмата са Велислав Нинов, Весела Тодорова, Виктор Кръстанов, Димитър Зашев, Надя Павлова, Сребрина Минева – всички те са певци от редиците на престижния състав. Съпровод на пиано - Моника Гвоздева.

През годините Смесеният хор на БНР е изнасял концерти в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония. Участвал е в мащабни оперни продукции, концерти и записи под палката на големи диригенти, сред които Херберт фон Караян, Жорж Претр, Клаудио Абадо, Пиер Дерво и др.

През 2014 г. хорът на БНР е поканен за участие в грандиозния концерт “Европа пее“ на площада във Виена за 9 май - Деня на Европа – концерт, предаван директно по десетки телевизии и радиостанции, част от European Broadcasting Union.

Съставът е работил под ръководството на известните диригенти Михаил Милков, Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на хора е Любомира Александрова, която ще дирижира и концерта на 23 ноември.

Ето и едно от песнопенията, които ще прозвучат –ˮБлагослови душе моя“ от Апостол Николаев-Струмски (1886-1971), композитор и диригент на църковни хорове, син на бесарабския българин Николай Николаев – музикален деец с принос към създаване и укрепване на хоровото и оперното дело у нас.

Редактор: Албена Безовска


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15