Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова кампания привлича вниманието към три застрашени вида в България

Царски орел
Снимка: БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви нова мащабна мисия „Земя под заКРИЛА“ за спасяването на три застрашени животински вида. Това са царският орел, ловният сокол и европейският лалугер, чиито популации драстично намаляват през последното столетие.

В последните години с много усилия БДЗП успява да увеличи царските орли в България до около 35 гнездящи двойки, а гнездящите ловните соколи у нас все още се броят на пръсти. Любимата храна на тези величествени птици е лалугерът, който също е на изчезване, заради интензивното земеделие. Едно от най-подходящите места за трите вида е Сакар планина (Югоизточна България), където в момента гнездят повечето от царските орли у нас. През изминалите години с дарения и с европейска помощ Българското дружество за защита на птиците закупи парцели в Сакар, където се поддържа пасищно животновъдство, поставят се изкуствени гнезда за грабливите птици и се заселват наново колонии на лалугери.

Целта на кампанията е да се увеличат „владенията“ на царския орел, ловния сокол и лалугера в Сакар чрез закупуването на още 100 декара земя. Всеки един дарен лев приблизително се равнява средно на още половин квадратен метър земя под закрила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слабо понижение на температурите в понеделник

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, следобед и над планинските райони. На отделни места там ще превали. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.08.24 в 18:30

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07