Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послания за България в 111 думи ще бъдат съхранени в капсула на времето в Родопите

Снимка: Община Смолян

Националната дарителска кампания “България заслужава!“ събира послания от младите българи към бъдещето. Инициативата “111 думи вдъхновени от България“ е насочена към всички ученици, младежи, студенти и млади хора в страната и в чужбина. В Деня на народните будители, 1 ноември, беше дадено началото на дарителска кампания за набиране на средства за изграждането на 111 метров пилон за българското знаме, който да бъде издигнат на роженските поляни. Именно в основата на този пилон събраните послания ще бъдат запечатани в капсула на времето за 111 години.

Числото 111 напомня за територията на България- 111 000 кв. километра. Идеята е младите хора да опишат отечеството ни чрез чувствата, които изпитват към него и това какво ги мотивира да оставят следа от днешното поколение, за да пребъде българският дух. Инициативата за издигане на внушителния пилон Рожен е на фондация “Наследство в бъдещето“, а Националната дарителска кампания “България заслужава!“ е под патронажа на президента Румен Радев. Идеята е пилонът да бъде най-високият в ЕС. Той ще бъде поставен на надморска височина от 1430 м, с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Размерите на знамето ще бъдат 25х40 метра.

През последните 11 години Фондация „Наследство в бъдещето“ организира и осъществява събития, свързани с българския дух, традиции и национална идентичност, сред които “Рожен - Събор на народното творчество и животновъдство".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00