Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия е склонна да приеме обособяването на зона за сигурност около АЕЦ 

АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Създаването на зона за сигурност около украинската АЕЦ "Запорожие" може да бъде подкрепено от руската страна. Според шефа на "Росатом" Алексей Лихачов, обаче това трябва да стане съгласно условията на Русия, която контролира Запорожката АЕЦ.

От началото на военните действия централата е под контрола на руските сили и неведнъж беше изключвана от енергийната мрежа на Украйна. Около нея продължават да се водят бойни действия, което създава рискове от авария. Припомняме, че нажежената обстановка около централата стана повод Мисията на МАЕ да инспектира на място съоръжението в началото на септември. Още тогава експертите установиха редица нарушения в компонентите, които гарантират ядрената сигурност на централата и призоваха за създаването на зона за сигурност около нея. По думите на шефа на "Росатом", агенцията отново е настояла за обособяването на зоната, но руските условия били Украйна да спре обстрела и да не се опитва да си върне контрола върху централа. От своя страна Русия ще се ангажира да не разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението.

Идеята за зона за сигурност около централата се подкрепя и от Международния червен кръст, който наскоро обяви, че е готов да посредничи и в размяната на военнопленници, ако страните го пожелаят.

Вчера Украйна и Русия си размениха по 50 военнопленници. По данните на Международната комисия за изчезнали лица обаче над 15 хил. души се водят изчезнали от началото на войната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30