Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия е склонна да приеме обособяването на зона за сигурност около АЕЦ 

АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Създаването на зона за сигурност около украинската АЕЦ "Запорожие" може да бъде подкрепено от руската страна. Според шефа на "Росатом" Алексей Лихачов, обаче това трябва да стане съгласно условията на Русия, която контролира Запорожката АЕЦ.

От началото на военните действия централата е под контрола на руските сили и неведнъж беше изключвана от енергийната мрежа на Украйна. Около нея продължават да се водят бойни действия, което създава рискове от авария. Припомняме, че нажежената обстановка около централата стана повод Мисията на МАЕ да инспектира на място съоръжението в началото на септември. Още тогава експертите установиха редица нарушения в компонентите, които гарантират ядрената сигурност на централата и призоваха за създаването на зона за сигурност около нея. По думите на шефа на "Росатом", агенцията отново е настояла за обособяването на зоната, но руските условия били Украйна да спре обстрела и да не се опитва да си върне контрола върху централа. От своя страна Русия ще се ангажира да не разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението.

Идеята за зона за сигурност около централата се подкрепя и от Международния червен кръст, който наскоро обяви, че е готов да посредничи и в размяната на военнопленници, ако страните го пожелаят.

Вчера Украйна и Русия си размениха по 50 военнопленници. По данните на Международната комисия за изчезнали лица обаче над 15 хил. души се водят изчезнали от началото на войната.

БНР подкасти:

Още от категорията

В Скопие ще обсъдят общите чествания на Гоце Делчев за 4 февруари

На 30 януари, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и председателят на Агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев отиват в Скопие. Те ще обсъдят организацията на предстоящото отбелязване на 151- ата годишнина от рождението на..

публикувано на 29.01.23 в 13:23

Украйна преговаря за ракети, с които да удари руските складове в Крим

Вървят ускорени преговори между Киев и неговите съюзници по искането на Украйна за ракети с по-голям обсег. Страната твърди, че те ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, казва президентският съветник Михайло Подоляк,..

публикувано на 29.01.23 в 10:03
Вежди Рашидов

Няма време за приемане на съдебната реформа

Според председателя на отиващото си 48-о Народно събрание Вежди Рашидов времето няма да стигне, за да бъдат приети окончателно промените в Закона за съдебната власт, с които на първо четене беше създаден механизъм за разследване на главния прокурор...

публикувано на 28.01.23 в 16:07