Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Брюксел спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество


Еврокомисията съобщи, че Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел повече няма да изготвя доклади за Румъния по механизма, но наблюдението продължава и ще се отчита в годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Преди цялостното прекратяване на наблюдението Еврокомисията ще вземе предвид становището на Съвета на ЕС и на Европарламента. Комисията ще се върне към този въпрос, включително по отношение на България, в следващите месеци, се посочва в съобщение. Отбелязва се, че еврозаконодателството предвижда преди закриване на механизма Еврокомисията да се посъветва със Съвета на ЕС и да вземе предвид неговото становище. Механизмът за проверките беше въведен през 2007 г., когато двете страни влязоха в ЕС.

Турция преговаря за кредитиране от Саудитска Арабия


Саудитска Арабия и Турция обсъждат възможността Рияд да депозира 5 млрд. долара в Турската централна банка, съобщи саудитското финансово министерство, предаде REUTERS. От банката са отказали коментар, но турски информиран представител е казал, че текат финални разговори със Саудитска Арабия за суапово или депозитно споразумение. Икономиката на Турция беше тежко засегната от срива на лирата и високата инфлация от над 85% и едно саудитско кредитиране би укрепило намалелите резерви на Анкара в чужда валута. Според наблюдатели това също така би помогнало на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да запази подкрепата си преди изборите през юни 2023г. Турската централна банка има суапови споразумения за разплащане в местни валути със своите основни търговски партньори за на 28 млрд. долара.

Общественото мнение в Северна Македония е силно разделено за Украйна и ЕС


51,2% от македонците смятат, че политиката на Северна Македония към войната в Украйна “не е мъдра”. 25,7% са на обратното мнение, а 23,2% нямат позиция, сочи проучване на агенция Маркет вижън, поръчано от МКД.мк. 62,8% не одобряват икономическите санкции срещу Русия, а 70,9% не одобряват това, че страната е изпратила оръжие на Киев. 48,4на сто от македонците смятат, че страната не трябва да приеме предложената от ЕС преговорна рамка. 29% подкрепят приетото от Северна Македония предложение направено от Френското председателство на ЕС. 22,4% нямат мнение. В същото време 58,3% от анкетираните смятат, че Северна Македония трябва да продължи евроинтеграцията.

Косово и Сърбия намериха компромис за кризата с автомобилните номера


Белград и Прищина постигнаха споразумение за прекратяване на двегодишния спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, написа в Туитър еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел. "Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове. Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Борел. Прищина искаше да глоби около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера. Първият дипломат на ЕС ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложението на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, за нормализиране на отношенията между Сърбия и бившата югопровинция.

Гърция привлича за селското си стопанство работници от Египет


В Кайро Гърция подписа спогодба за наемането на сезонни земеделски работници от Египет, съобщи телевизия skai.gr. Подобно споразумение между двете страни се подписва за първи път. По силата му, още през първата година на пилотното прилагане в Гърция ще дойдат 5000 аграрни работници, които ще имат право на престой от 9 месеца в рамките на годината. Според Атина със спогодбата гръцкото правителство изпълнява едно важно искане на гръцката провинция, която настоява за повече работна ръка за задоволяване на нарастващите нужди в земеделския сектор. Властите определят договора като огромна крачка, защото за първи път Гърция осигурява възможност за законна миграция чрез междуправителствено споразумение.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, reuters.com

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52