Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След викторината на Радио България

Паневритмията на Петър Дънов е философия и танц на радостта

7
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой е въвел практиката за душевно и физическо здраве Паневритмия, разпространена в цял свят? Този въпрос ви зададохме в поредната викторина на Радио България. А отговорите показват, че многоезичната ни аудитория редовно следи нашата медия и е добре информирана за настоящето и миналото на страната ни.

Най-добре запознати се оказаха отново читателите на българската и гръцката ни страница. Съответно 92% и 80% от тях са посочили правилния отговор на нашия въпрос – Паневритмията е създадена от българина Петър Дънов. Правилно са отговорили и 78% от френскоезичната ни аудитория. Разколебаване има при аудиторията ни на турски и албански език, които са посочили с почти с равен брой гласове Петър Дънов и Иван Рилски. Като цяло обаче, личността на българския духовен водач е добре известна сред нашата аудитория.

Кой е българинът Петър Дънов?

Наричат го “Учителя“ или още “Беинсá Дунó“. Роден е през 1864 г. във варненското село Хадърча в семейство на свещеник, завършва гимназия в Свищов и заминава за САЩ, където следва теология и медицина в Бостънския университет. След като се завръща в България, заедно със съмишленици Петър Дънов основава обществото на Бялото братство – религиозно-езотерично учение, което придобива широка популярност по света, като вдъхновява хиляди последователи. Сред тях е и самият Алберт Айнщайн, който заявил: “Цял свят се прекланя пред мене, аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България“. Дънов е автор на хиляди философски беседи и лекции, както и на 150 музикални творби. По света обаче той е най-известен като създателят на мистичния танц Паневритмия.

Какво е Паневритмия?

Това е сложна система от гимнастически музикални упражнения или танц, който хармонизира душата и тялото с природата. Самата етимология на думата “паневритмия” означава всеобщ космически ритъм, затова танцъте създаден на базата на движението на небесните тела и съчетава изпълнение на 28 плавни стъпки и движения с красива музика и текст. Дъновистите са облечени в бяло, те танцуват в кръг по двойки, докато следват ритъма на мелодията. Музиката се изпълнява предимно на цигулката, възприемана като най-близкия до човешкия глас инструмент.


Според Петър Дънов Паневритмията има въздействие върху психиката и физическото ни състояние.

Той твърди, че тя подобрява нашата подвижност и дихателни функции, укрепва мускулатурата и нормализира кръвното налягане. Танцът влияе и на психиката ни, защото се изпълнява при изгрев слънце сред природата, движенията са плавни, разпускащи и следват ритъма на музиката, съпроводена от текст с духовни послания. Така неусетно се разтоварваме от стреса и влизаме в състояние на дълбок покой, паметта ни се подобрява, а мислите ни се подреждат.

Петър Дънов препоръчвал Паневритмията да се изпълнява сред природата през пролетта и лятото.

Тогава, според “Учителя“ енергиите в природата са силно заредени с положителен заряд, а чистият въздух и светлината свободно влизат в тялото и го обновяват.

Най-мащабното и зрелищно изпълнение на ритуала се провежда всяка година на 19 август. На този ден хиляди хора от цял свят, вдъхновени от учението на Петър Дънов, се събират в района на Рилските езера, за да посрещнат заедно т.нар. Слънчева нова година.

Те танцуват в кръг и изпълняват всичките 28 движения на Паневритмията, а лицата им се озаряват от блаженство и покой. Защото дъновистите вярват, че изгревът на този ден има магическо въздействие, а пък Рилските езера са особено енергийно място. Така изпълняващите паневритмия се зареждат със духовна и физическа сила за следващите 12 месеца.

Софиянци се зареждат с позитивна енергия и в т.нар. Градината на Учителя в столичния квартал „Изток“, където през 1944 г. са положени останките на Петър Дънов. Мястото излъчва особен покой, сякаш духът му още е сред хората.

Вижте още:

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив, petardanov.com
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00