Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стотици протестиращи в 21 български града се обявиха срещу решението за изпращане на военна помощ в Украйна 

Снимка: Дарина Григорова

Стотици граждани в цялата страна и представители на българската общност в Лондон се включиха в Общобългарския мирен поход и се подписаха в петиция за запазването на мира и неутралитета на България.

Те изразиха категорично несъгласието си с всичките 175 депутати в парламента, които взеха решението от името на българския народ. Според недоволните, изпращането на военна помощ от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, което е изключително притеснително. Те се заканиха да атакуват решението в Конституционния съд.

Протестиращите уточниха също, че България трябва да приема пострадалите, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ за нуждаещите се, но не и да се меси в конфликта. Те изтъкнаха още, че НАТО има защитна функция, а Украйна не е член на алианса. Важно е политиците да отговорят и на въпроса защо България се готви да изпраща помощ, за каквато всъщност няма нужния капацитет. 

Гражданите подчертаха още, че в Народното събрание преобладават агресивно мислещи хора и изпращането на оръжие няма да доведе до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа.  

Сред включилите се в Похода за мир и неутралитет имаше и протестиращи срещу въвеждането на еврото, които изразиха опасения, че влизайки в еврозоната страната ни ще поеме пасивите на останалите страни, наред с активите.


Още от категорията

В Скопие ще обсъдят общите чествания на Гоце Делчев за 4 февруари

На 30 януари, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и председателят на Агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев отиват в Скопие. Те ще обсъдят организацията на предстоящото отбелязване на 151- ата годишнина от рождението на..

публикувано на 29.01.23 в 13:23

Украйна преговаря за ракети, с които да удари руските складове в Крим

Вървят ускорени преговори между Киев и неговите съюзници по искането на Украйна за ракети с по-голям обсег. Страната твърди, че те ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, казва президентският съветник Михайло Подоляк,..

публикувано на 29.01.23 в 10:03
Вежди Рашидов

Няма време за приемане на съдебната реформа

Според председателя на отиващото си 48-о Народно събрание Вежди Рашидов времето няма да стигне, за да бъдат приети окончателно промените в Закона за съдебната власт, с които на първо четене беше създаден механизъм за разследване на главния прокурор...

публикувано на 28.01.23 в 16:07