Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

Снимка: Уикипедия

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол, сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много златни находки, които разкриват интересни факти около историята на живелите в района на некропола, в петото хилядолетие преди новата ера.

Според председателя на УС на сдружението Яни Янев, хората от онази епоха не са се делили на бедни и богати, а златото е било единствено знак за достойнство.  „Тези хора са създали баланс и това е златен век за човечеството“, подчертава Янев.

Идеята на сдружението е да подпомогне специалистите от музея и местната администрация в усилията им за социализация на „светилището“ в некропола.

„Целта ни е да изведем от застой това място, защото има огромен интерес към него и към начина, по който са живели хората там“, каза още Янев и припомни, че благодарение на сдружението миналата година разкопките там са били възстановени. 

Сред инициативите съпътстващи юбилея на Варненския халколитен некропол беше и провелата се този месец научна конференция, както и валидирането на пощенски марки, създаването на рекламен филм и луксозно илюстровано издание. 


Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55