Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

15 медала за българчетата от международния турнир по информатика в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Българските състезатели спечелиха 15 медала на 14-тия международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, проведен под патронажа на президента Румен Радев и с медийната подкрепа на БТА. В тазгодишното издание на турнира участваха около 400 състезатели от 17 държави в две възрастови групи - младша и старша. Присъствено се състезаваха тимовете на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия. Пет от медалите за България са златни с четири в старша възрастова група, а един – в младша.

"Това беше празник на световната ученическа информатика", подчерта Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет на турнира. "Както знаем, предишни години това състезание е печелено масово от Русия, тази година тя участва неофициално. Но България допусна да я изпреварят само двама руснаци. Разбира се, в ТОП-7 отново имаше голям брой от неофициалните участници", посочи Йовчева.

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 8 февруари 2023 г.

Вълна на съпричастност обхваща българи от всяко кътче на страната ни и от чужбина в тези дни на ужас и безпомощност пред стихията. Ние скърбим и се молим с десетките хиляди хора, останали на улицата и загубили най-близките си след опустошителните земни..

публикувано на 08.02.23 в 19:00

Времето остава студено

В четвъртък облачността ще намалява. След обяд на запад ще има и слънце. Минималните температури ще са от минус 10 до минус 5°. По-високи ще са по морския бряг. В София ще е минус 8°. Максималните ще са от минус 2 до 3°, в столицата минус 1°...

публикувано на 08.02.23 в 18:05

Няма българин, останал безразличен към страданието на съседите ни в Турция

Още в първите часове след трагедията в Турция на 6 февруари, България бе сред първите държави, които изпратиха помощ към южната част на пострадалата от силния земен трус страна. Когато става въпрос за трагедия с такъв мащаб никой не е безразличен към..

публикувано на 08.02.23 в 14:50