Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ядем: Качествено ли е пилешкото месо на българския пазар

За засилен санитарен и финансов контрол настояват от Съюза на птицевъдите в България

Снимка: Pixabay

Състоянието на птицевъдството в България е изключително тревожно. Бавно, но сигурно българските производители губят позициите си на родния пазар, средно с 5% на година, а исканията на птицевъдите са игнорирани от няколко поредни български правителства.

“На мястото на българското месо идва полско и унгарско, то пристига в България винаги в петък вечер и не бих казал, че качеството му е най-доброто – твърди Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България и уточнява: – Имаме достатъчно основания да искаме от Българската агенция по безопасност на храните да контролира постоянно за салмонела, защото в петък следобед, преди кланиците да се измият основно и когато рисковете от салмонела са високи, Полша и Унгария гледат да изпратят продукцията си в страни, където контролът е занижен, в това число и в България.“

Съюзът на птицевъдите има три искания: фискален контрол, контрол на качеството (съответно срок на годност и отсъствие на салмонела) и коректно етикетиране на крайните продукти. “Механизмът е един и важи за всички меса на пазара“, подчертава Гълъбов.

Етикетирането е основен проблем. В магазините върху нито един продукт не пише коректно дали съответният продукт или разфасовка са добити от свежо месо и какъв е произходът му. Ако пише: “Това филе или тази пържола е произведена от дефростирано полско пилешко месо“, не съм сигурен, че ще се купи с такава охота, с каквато в момента се пазаруват по-евтините продукти. Ние сме едни от най-бедните потребители в Европа и хората се изкушават по цената. Но ако на продукта го пише ясно и отчетливо, всеки потребител ще си направи сметка, дали това е неговият продукт или не. Ние просто искаме еднакви правила на пазара и обръщаме внимание на това на няколко поредни правителства“ – отбелязва събеседникът ни.


Какво е дефростирано месо?

“Дефростиране означава размразяване. Нормална практика е да се размрази замразено месо и да се сготви – обяснява Ивайло Гълъбов. – Какво обаче се прави в случаите, за които говоря? Купува се замразено месо, което е евтино, защото след първоначалното му замразяване цената пада с 20% заради нарушаване на вкусовите качества. Това месо се размразява, разфасова, овкусява, замразява се отново и се предлага в готов вид за печене или готвене. В Европа няма търсене на замразено месо, затова то се предлага към дестинации, където са склонни да направят нещо с него. България е една от тях.“

В европейското законодателство този начин на манипулиране на месото не е забранен, но се прилага към термично обработените продукти, които се бланшират и замразяват след това, за да може да се гарантира дълъг срок на годност. Това са всевъзможни пилешки хапки, крокети и т. н.

Цялата работа е да се размрази, да му се сложи вода и фосфати и т. н., за да стане продуктът печеливш. Защото едно размразяване и овкусяване носи принадена стойност на операторите и лош вкус в устата на потребителите, а още по-лош привкус на птицевъдите в България, които са решили, че ще си изкарват хляба с почтен бизнес.“

Необходимо е да се търсят механизми за стимулиране на родното производство, но в новия Стратегически план, който предстои да замести настоящите Програми за развитие на селските райони, е предвидено намаляване на интензитетите на помощта от 50 на 30%, и при настоящите нива на инфлация птицевъдството и животновъдството не се стимулират по никакъв начин, посочват работещите в бранша.

Снимки: Pixabay, БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40