Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България предлага помощ на Украйна за опазване на културното ѝ наследство

Велислав Минеков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата Велислав Минеков е предложил на украинския си колега Олександър Ткаченко да бъде създадена специализирана комисия, която да оцени щетите от унищоженото културно наследство в Украйна.

След проведения в Брюксел Съвет "Образование, младеж, култура и спорт" Минеков заяви: "Обектите са страшно много - повече от 880. Проблемът не е само с недвижимото културно наследство, има вече ограбени музеи, което е много тъжно. Моето предложение е в тази комисия да участват министри на културата, депутати от Европарламента и комисари", предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

България има готовност да осигури материали за предпазване и съхранение на културните ценности, както и експерти в областта на консервацията и реставрацията. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Турция иска да си сътрудничи с България в развитието на водородните технологии

В рамките на посещението си в Анкара вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с турския си колега Фуат Октай. Двамата се обединиха около позицията, че срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 г. е дала нов тласък в..

публикувано на 02.02.23 в 16:04

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на..

публикувано на 02.02.23 в 14:45

Честни избори, запазване на външнополитическия курс и работа в полза на хората

Парламентарните сили нямат големи очаквания от новия служебен кабинет, в който има само една смяна на министър, но поставят свои изисквания.   Според съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков правителството трябва да организира честни..

публикувано на 02.02.23 в 12:53