Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдът отказа да екстрадира турски адвокат потърсил убежище в България

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Хасково отказа да екстрадира в Турция бившия полковник от спецслужбите в съседната държава Мустафа Гьокташ. Той е обвинен за "планиране на убийство" и "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" през 2002 г.

Според българските магистрати представените от Турция гаранции не осигуряват справедлив съдебен процес по Европейската конвенция за правата на човека. Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европарламента за проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Турция, както и че по българското законодателство е изтекла давността по повдигнатите обвинения съдът отхвърли екстрадицията. Решението подлежи на обжалване.


БНР подкасти:

Още от категорията

БНБ пуска монета, посветена на възрожденеца Найден Геров

От 6 февруари 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“ от серията „Българско Възраждане“. Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и..

публикувано на 06.02.23 в 05:05

В понеделник - снежец и температури от минус 9° до 1°

През следващото денонощие времето ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от слаб сняг. През деня преваляванията в Западна България ще спрат, а на места и облачността ще се разкъса и намалее. Ще продължи да духа до умерен северозападен, в..

публикувано на 05.02.23 в 17:55
Официалната българска делегация, водена от вътрешния министър Иван Демерджиев, поднася венци и цвята на гроба на Гоце Делчев в църквата

МВнР: Честването на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на отношенията между София и Скопие

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождение на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която..

публикувано на 05.02.23 в 11:35