Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО заяви, че с войната в Украйна Русия подкопава международния ред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите в Устава на ООН. Агресията, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, се казва в изявлението на външните министри от НАТО прието на срещата в Букурещ.

НАТО ще предоставят допълнителна хуманитарна помощ за  Украйна от горива, електрогенератори и медицински материали, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг

В Букурещ държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че е превърнала Черно море във "военна зона". Той обеща да бъде засилено присъствието на НАТО от Балтийско до Черно море.

Антъни Блинкън

Ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните в Кайро консултации със САЩ по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, заяви пред радио „Коммерсантъ“ руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

Русия загуби "завинаги" Европа като най-големия свой енергиен клиент, заяви ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол по време на енергийна конференция. Агенцията очаква до март 2023 г. производството на руски нефт да се свие с 2 млн. барела на ден. ЕС спира вноса на руски петрол по море от 5-и декември и на руски нефтени продукти от 5-и февруари 2023 г. Продължава обсъждането за въвеждане на таван за цените на руския петрол, доставян по море, предаде REUTERS.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35