Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО заяви, че с войната в Украйна Русия подкопава международния ред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите в Устава на ООН. Агресията, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, се казва в изявлението на външните министри от НАТО прието на срещата в Букурещ.

НАТО ще предоставят допълнителна хуманитарна помощ за  Украйна от горива, електрогенератори и медицински материали, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг

В Букурещ държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че е превърнала Черно море във "военна зона". Той обеща да бъде засилено присъствието на НАТО от Балтийско до Черно море.

Антъни Блинкън

Ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните в Кайро консултации със САЩ по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, заяви пред радио „Коммерсантъ“ руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

Русия загуби "завинаги" Европа като най-големия свой енергиен клиент, заяви ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол по време на енергийна конференция. Агенцията очаква до март 2023 г. производството на руски нефт да се свие с 2 млн. барела на ден. ЕС спира вноса на руски петрол по море от 5-и декември и на руски нефтени продукти от 5-и февруари 2023 г. Продължава обсъждането за въвеждане на таван за цените на руския петрол, доставян по море, предаде REUTERS.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Още от категорията

Вежди Рашидов

Няма време за приемане на съдебната реформа

Според председателя на отиващото си 48-о Народно събрание Вежди Рашидов времето няма да стигне, за да бъдат приети окончателно промените в Закона за съдебната власт, с които на първо четене беше създаден механизъм за разследване на главния прокурор...

публикувано на 28.01.23 в 16:07
Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил Петков

Обединение на демократични общности и партии си поставя за цел да спечели изборите

“Първа стъпка на голям процес” – така съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков определи вероятното обединение на партията му с коалиция “Демократична България” за парламентарните избори на 2 април. По думите му, към обединението на..

публикувано на 28.01.23 в 14:21
Бойко Борисов

Бойко Борисов съзря опит РСМ да се върне под руско влияние

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова македонските власти да изправят пред съда извършителите на побоя над секретаря на българския културен клуб “Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. Според него подобни случаи подкопават усилията на страната ни да..

публикувано на 28.01.23 в 12:57