Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набира ли коледната пуйка популярност в България?

Консумацията на дребно на пуешко месо у нас е сред най-ниските в Европа, казва председателят на Съюза на птицевъдите

Снимка: Pixabay

През последните години пуйката започва да намира място и на българската коледна трапеза. Въпреки несъмнените си ползи и вкусови качества обаче, пуешкото продължава да не е сред най-предпочитаните меса в България.

Пазарът на пуйки в страната основно е обезпечен от вносни пуйки, тъй като от 2012 г. насам производството на пуешко месо в България постоянно спада – обяснява Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България. – За период от 10 години то е намаляло почти 3 пъти: от 47 хиляди на 16 хиляди броя. Консумацията е сезонна. Това са пуйки, които се реализират основно по Коледните празници и са крайно недостатъчни да обезпечат потреблението в България.“

Проблем е и високата цена на фуражите, които се внасят от Аржентина, Бразилия и САЩ, а огромен дял на българския пазар заемат румънските пуйки, които се купуват на ниски цени, но отстъпват по качества на родното производство.

„Българските пуйки са с изключително качество, още повече, че на пазара се предлагат основно охладени – подчертава Ивайло Гълъбов. – Вносните птици са предимно замразени, което нарушава хранителните качества. Според мен консумацията на дребно на пуешко месо в България е сред най-ниските в Европа.“

Производителите на пуешко месо в България не получават субсидии, а единствената компенсация е за хуманно отношение и тя няма стимулиращ ефект. В същото време пуйководството е рисково и изисква сериозни инвестиции, тъй като заради липсата на традиции в отглеждането на тези птици са необходими развъдни стада, люпилни, специализирано оборудване и сгради.

Въпреки всички трудности в бранша в гр. Стара Загора се отглеждат пуйки за месо и угояване.

„Наблегнали сме на български пуйки, създадени на базата на внесени отвън преди години птици - разказва доайенът в отглеждането им Митко Лалев, професор към секцията „Птицевъдство“ в Земеделския институт в града, който се занимава с научна дейност вече 40 г. – При пуйките още от малка възраст се изискват високобелтъчни смески, което завишава цената на месото, а тенденцията е занижаване на производството на пуешко месо в световен мащаб. В момента то е 5% от птичето месо и продължава да намалява.“

Българските пуйки се отглеждат с отбрани фуражи и без използването на отпадъчни продукти. Проф. Лалев е категоричен, че пуешкото е едно от най-полезните меса с високо съдържание на аминокиселини и други полезни вещества.

„Най-качественото месо е при пуйките, които се отглеждат на пасищни условия, но в България вече почти няма такова – уточнява проф. Митко Лалев. – Качеството на българския продукт зависи преди всичко от начина на хранене. Във финалния период ние изключваме всички компоненти, които не са полезни за хората, докато чуждите производители се придържат към интензивния начин на производство, стараейки се птиците бързо да стигнат необходимите килограми.“

Може ли пуйката да измести традиционното за България свинско месо, особено на коледно-новогодишната трапеза?

„Българите нямаме традиция за консумирането на толкова много пуешко. За Коледа българите колят прасе, така че и в бъдеще то няма да бъде изместено – смята проф. Лалев и споделя рецептата за най-вкусната пуйка: – Тъй като цяла пуйка изисква голяма фурна и търпение при приготвянето, ще препоръчам бялото филе да се направи под формата на панирано месо с корнфлейкс, сосове и подправки. Бутчетата обикновено се готвят със зеле или с топено сирене и сметана, а от фенера може да се направи вкусна супа.“

А ето как да си приготвите пуйка по традиционна българска рецепта, любезно предоставена от Илиян Димитров:
Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До петък ще е слънчево и топло над цялата страна

В четвъртък , 1 август, ще е слънчево и топло, със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 21°, в София 13°. Максималните ще са от 32 до 37°, в столицата – 32°.  По Черноморието август започва със слънце и умерен..

публикувано на 31.07.24 в 19:40

България днес - 31 юли 2024 г.

В „България днес“ на 31 ви срещаме с Кевин Пенев – българското момче от Ню Йорк, който представи достойно страната ни на олимпиадата в Париж. С три преподавателки в училище „Буквар“ в германския град Кобленц говорим и за..

публикувано на 31.07.24 в 19:00

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обстановката на място остава тежка , а на терена са..

публикувано на 31.07.24 в 17:49