Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци у нас имат подслон, но не и топла храна

Снимка: БГНЕС

Точно преди месец, служебното правителство взе решение всички украински бежанци да бъдат преместени в държавни почивни бази.

След протестите на майки с деца в Банско, Слънчев бряг и Златни пясъци, престоят на украинците, настанени в частни хотели беше удължен до 24 февруари 2023 г.. Тогава всъщност изтича и решението на Европейския съюз за предоставяне на едногодишна временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Сред основните мотиви на украинците, настояващи да продължи финансирането на хотелиерите е, че голяма част от тях работят в местата където са настанени и децата им учат в местни училища. А разселването в отдалечени от градската среда райони едва ли би могло да осигури подходящите условия за интегрирането им, както за децата, така и за работещите.

Протест в Слънчев бряг

Още от средата на ноември, една част от украинците бяха оставени без храна. Стигна се дотам дори, някои от тях да гладуват принудително по няколко дни, което наложи спешната намеса на БЧК :

“В последните дни се получава така, че не е ясно кой къде отива и с какво отива. С нощувка ли само, без отопление и храна? – отбеляза в интервю за БНР Илия Раев - областен председател на БЧК във Варна. – Тези неща трябва да се уточнят. Една женица ми се оплака, че четири дена не е яла – такива неща не могат да се допускат. Именно затова и областният управител се обърна към нас за съдействие. Веднага реагирахме и успяхме да осигурим изхранването им за един месец, за да може държавата да се организира. Една част от почивните станции, където са настанени бежанците нямат отопление и хората стоят на студено.“

По информация на служебното правителство, до края на октомври за издръжката на бежанците са похарчени близо 523 млн. лева, от които 200 млн. са били за сметка на държавния бюджет, а останалите са получени по европейски програми и фондове. Средствата включваха както подслон, така и храна, като до края на август те са били в размер на 40 лв. на ден, а от 1 септември издръжката е сведена до 15 лв. Това е и причината около 20% от хотелиерите по Южното ни Черноморие да се откажат от програмата за настаняване на бежанците от началото на декември. Причината е, че при нарастващата инфлация и цените на тока и отоплението, сумата няма как да покрие разходите за подслон и храна на дневна база.

Така, по чисто икономически причини, пребиваващите там украинци ще трябва да напуснат хотелите в началото на декември…Затова представители на бранша подготвиха декларация с три основни искания, адресирана до Министерския съвет, Националния оперативен щаб и Министерството на туризма:

"Първото и най-важно е да се предостави правото на хотелиерите да запълнят незаетите или освободени стаи – посочи в интервю за БНР регионалният директор на Българската асоциация за туризъм Елена Антонова. – Стига се и до парадокса например, двама от членовете на 1 семейство са настанени в хотела, единият от тях – майката, е отишла до Украйна да събере багаж, след което тя не може да се върне обратно в хотела. Хората от хотелите, които ще затворят, да се настанят в други хотели, които работят по програмата.“

В част от хотелите в Слънчев бряг нямаше закуска за украинските бежанци

Елена Антонова посочи още, че трябва да бъде решен проблемът с изхранването, както и с плащането за следващ етап от програмата. Освен това на голяма част от хотелиерите не са изплатени сумите за изхранване през всички месеци. Вместо това са получили частично плащане. Затова представители на Българската асоциация за туризъм настояват за спешна среща с министрите на вътрешните работи и на туризма, за да поставят въпросите си пред тях.

Радио България се свърза с представител на Националния оперативен щаб, откъдето стана ясно, че на украинците в момента се раздават ваучери на стойност 100 лв. на човек. С тях ще може да бъде закупена храна, дрехи и стоки от първа необходимост. Не е ясно обаче дали и следващия месец ще им бъдат предоставени такива ваучери.

Редактор: Дарина Григорова /по интервюта на Даниела Костадинова, БНР Бургас и Даниела Стойнова, БНР Варна/

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20