Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Снимка: ludomlado.com

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана денс" (Ню Йорк) и "БГ фолк клуб Верея" (Чикаго), както и любители на магията на българския фолклор от Канада.

Танцов ансамбъл „Лудо Младо“ е основан в столицата на щата Масачузетс през 2002 година от хореографа и ръководител на трупата до днес Петър Петров. Самият той танцува от седемгодишен и има успешна кариера като професионален танцьор в българския държавен ансамбъл "Родопа". Емигрира в САЩ през 1993 година с идеята да превърне българската народна музика и танци в разпознаваеми за чужденците. Година по-късно Петър Петров става хореограф и танцьор на ансамбъл „Балкански игри“-Чикаго “Balkanski Igre” и заедно с тях представя България по време на откриването на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.. Следват множество участия на фестивали и конкурси из Съединените щати до момента, в който решава да основе „Лудо младо“. През 2004 година към него се присъединява Мариета Мирчева, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София. 

И до днес мисията на „Лудо Младо“ е да съхрани и популяризира богатите танцови традиции на българския народ и да ги направи достъпни за широката публика. А на постигнатото до момента майсторство ще се наслади публиката тази събота в Regent Theatre в Арлингтън, Масачузетс, САЩ.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: ludomlado.com
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи , по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места. Външният министър Николай Милков..

публикувано на 30.01.23 в 12:52

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06