Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историята на чешките коледни играчки от стъкло оживява в София и Пловдив

Снимка: Чешки център София

Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София на 6 декември. Експозицията е озаглавена "Дизайнът на Коледа?!" и разказва своеобразна приказка за историята на коледното украшение, представяйки селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. По проекта работят Адела Помоти (куратор) и графичният дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец.


Два дни по късно, на 8.12, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието "Christmas treasure" и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла. В тях е вложена специфична технология за производство, прилагана само в Чешката република. Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Града под тепетата, Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общинския институт "Старинен Пловдив".


И двете събития се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. 

Снимки: Чешки културен център София

Още от категорията

Църквата с форма на четирилистник – четириконхална от началото на VІ век в Залдапа

Четирилистна църква от стъкло, мощи на цели мъченически тела – античният Залдапа разкрива тайните си

Първите проучвания на античния град Залдапа датират от 1906-1910 г. и са извършени от бащата на българската археология Карел Шкорпил . Тогава се установява, че основите му са положени от самия Константин Велики в началото на IV век край днешното..

публикувано на 26.01.23 в 10:50

Почитаме свети Атанасий, който прогонва зимата

Днес Българската православна църква почита Свети Атанасий. Според народния календар празникът се нарича Зимен Атанасовден и Среди зима. Според поверията светецът прогонва зимата. От този ден тя постепенно отстъпва на топлото време. Свети Атанасий,..

публикувано на 18.01.23 в 05:15

На Антоновден се предпазваме от болести и празнуват железарите

Православната църква чества Св. Антоний Велики, един от първите християнски пустинници в Египет и основоположник на монашеството. По предание е роден към 251-ва година и е живял 105 години. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен..

публикувано на 17.01.23 в 09:55