Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийският университет „Климент Охридски“ удостои с Почетен знак президента на Косово Вьоса Османи-Садриу

Снимка: uni-sofia.bg

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов удостои президента на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението е на Юридическия факултет на Университета, по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България и нейната дейност като водещ юрист в Косово с международно признание.

Н. Пр. Вьоса Османи-Садриу благодари за отличието и посочи, че служи на своята нация, но е и преподавател по право и е изключително специално за нея да получи високото отличие. По думите ѝ, то ще представлява приятелството между България и Косово и партньорството между двете държави, което ще продължи и в бъдеще. Г-жа Вьоса Османи-Садриу отбеляза още, че макар Косово и България да нямат обща граница, те гледат на България като на близък и много добър съсед, стратегически партньор и съюзник и искат да се задълбочат и разнообразят двустранните отношения между страните ни.

В рамките на тържеството Н. Пр. г-жа Вьоса Османи-Садриу връчи на Катедра „Общо, индоевропейско и балканско езикознание“ във Факултета по славянски филологии Държавен медал за приноси към албанския език, литература и култура.

Отличието получи проф. д-р Екатерина Търпоманова, ръководител на катедрата и в миналото дългогодишен член на Албанска редакция на "Радио България".

Снимки: uni-sofia.bg
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

В понеделник - снежец и температури от минус 9° до 1°

През следващото денонощие времето ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от слаб сняг. През деня преваляванията в Западна България ще спрат, а на места и облачността ще се разкъса и намалее. Ще продължи да духа до умерен северозападен, в..

публикувано на 05.02.23 в 17:55
Официалната българска делегация, водена от вътрешния министър Иван Демерджиев, поднася венци и цвята на гроба на Гоце Делчев в църквата

МВнР: Честването на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на отношенията между София и Скопие

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождение на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която..

публикувано на 05.02.23 в 11:35
Константин Малофеев

САЩ конфискува активи на руски олигарх, ще ги предадат на Украйна

"Днес обявявам, че за пръв път в историята разреших предаването на конфискувани руски активи за използване в Украйна ". Това заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд на среща с гостуващия във Вашингтон главен прокурор на Украйна Андрей Костин. Става..

публикувано на 05.02.23 в 10:08