Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книжка за светиите по нашите земи в дар за украинските деца

Презвитера Калина Кунева: Трябва да започнем от детските сърчица, за да посеем вярата

4
Снимка: Диана Цанкова

Книжка за светиите, разпространили със слово и богоугодни дела християнското учение по нашите земи, отскоро се дарява в храмовете на украинските деца бежанци. “Ще им помогне когато разберат, че мястото, на което се намират, не е чуждо за тях”, казва отец Стелиян Кунев. Именно той организира дарителската кампания за превеждане и преиздаване на помагалото, с помощта на което децата в православните неделни училища правят първи стъпки по пътя на вярата, преминавайки през вековете българска история чрез разкази и с цветен молив в ръка.

Протойерей Стелиян Кунев от храм “Св. Пимен Зографски” в Бургас се заема с мисията да достигне до украинските деца, за да им покаже, че българите и нашата църква винаги са подхождали с грижа за всички народи, “с призив за мир, разбирателство и любов помежду ни, независимо къде се намираме по света”. Но и с най-важното послание, че това е единственият начин хората да живеят заедно – без омраза, без отмъщение.

“Българските светии” представлява своеобразен албум по православна живопис, защото до всяко житие стои образът на светеца, който децата да пресътворят в цветове – не толкова по каноните на иконописта, а според емоциите от запознаването с неговата личност.

Говорейки за вярата, ние всъщност разказваме и историята на България през живота на светиите – казва презвитера Калина Кунева, автор на помагалото и учител в неделното училище към храм “Св. Пимен Зографски”. – Така децата виждат колко голяма полза има от вярата в Бога, как Бог е покровителствал през целия исторически път нашата държава. Всъщност книжката е създадена от децата и за децата. Дори за нас, възрастните, понякога е трудно да разберем истините на вярата, а когато един учител застане пред тях, тогава има нужда от малко подкрепа и я намира в изобразителното изкуство.”

Стелиян и Калина Куневи

Учителката по вероучение изтъква, че именно чрез рисуването децата откриват света на вярата и визуално успяват да си я представят.

Трябва да се започне от най-малкото – от сърчицата на децата, за да може да се посее там словото Божие и вярата в Господ Иисус Христос – добавя отец Стелиян Кунев. – Когато засеем вярата чрез всички средства на християнското изкуство, на историята, на взаимопомощта, тогава те ще станат по-добри в смисъла, който се дава в Свещеното писание – да бъдем съвършени, както е Бог.”

Светиите в книжката са подбрани според ролята им в българската история и това, което те са допринесли чрез християнската вяра. Но делото на мнозина от тях напуска собствената им родина и чрез примера на Св. св. Кирил и Методий, св. цар Борис, св. патриарх Евтимий Търновски, благоприятства и съседни нам народи.

Малко известно е, че повечето светии в съседните народи – патриарси, епископи и митрополити, са от български произход – продължава духовникът. – Първият признат от Цариградската патриаршия сръбски патриарх е българин – Св. Ефрем, патриарх Сръбски. Защитник на румънската нация е Св. Димитър Басарбовски, а Св. Киприян става митрополит на Киев, Литва и цяла Русия. Ето че чрез християнската вяра ние сме подпомогнали облагородяването и на други народи.”

Макар да има много добри примери за приобщаването на децата към вярата, духовникът признава, че Църквата недостатъчно ги приласкава, за да бъдат всички те в храма. И определя темата като “по-скоро тъжна за момента”. Светъл лъч пък е “сътрудничеството на митрополити с образованието” и фактът, че много от тях издават книги “от духовна гледна точка към децата”.

Според Стелиян Кунев все още не е отминала дискусията дали вероучението трябва да присъства в българското училище.

“Тази дискусия трябва да съществува, защото ще постави основния проблем в българското образование – загубата на това да образоваме децата си по начина, по който те да станат добри, съвестни, миролюбиви, търпеливи – подчертава той. – Децата трябва да отстояват истинските ценности, а не фалшиви, внедрени им от едно или друго място. А в основата на тези ценности може да бъде само вярата в Господ Иисус Христос и това го казвам като свещеник, който служи на Божията нива. Когато се поставят основите на християнската вяра, ползите и плодовете са много добри – полезни и спасителни.”

Отец Стелиян съветва родителите – дали у нас или по света, да говорят на децата си на книжовен български език, да им четат от словото Божие, от българските народни приказки. “За да ги закърмят с православната вяра най-вече”, продължава мисълта съпругата му. “И за да може това дело да се разпространи и да се преумножава”, заключава той.

Снимки: Диана Цанкова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев. Надписът е молитва върху оловна пластина амулет. От едната страна..

публикувано на 29.03.23 в 10:20
Злато от Варненския халколитен некропол

Български находки ще блестят сред международна изложба в Чикаго

В The Field Museum в Чикаго ще бъде открита на 31 март първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщиха от..

публикувано на 29.03.23 в 08:58
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на..

обновено на 28.03.23 в 18:02