Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в президентството, новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на френското посолството в София.

По време на срещата си с президента, посланик Жоел Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, двете страни са демонстрирали обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа. Двамата са обсъдили и актуалните европейски въпроси.

Жоел Мейер призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, ВиК, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер отбеляза също, че културата и образованието също са в центъра на двустранните отношения. Пример за това са създаването на Център за изкуства на остров Св. св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO), както и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Като дипломат той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г. на различни длъжности. Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Семеен е, има три деца.

Снимки: БГНЕС, посолство на Франция в България

Още от категорията

Започва регистрацията на партиите за изборите

От 8 февруари до края на работния ден на 15 февруари Централната избирателна комисия ще приема документите на партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщиха от ЦИК. Крайният срок за..

публикувано на 08.02.23 в 06:05
Украински войници стрелят от позиция близо до Бахмут, Донецка област, 4 февруари 2023

Русия разчита на посредници за преговори с Украйна

7155 са цивилните жертви в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. , сочи доклад на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Към 5 февруари ранените цивилни са 18 817 души. Мнозинството от цивилните жертви са..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Нови предсрочни избори у нас на фона на изключително ниско доверие към партиите и техните лидери

Петият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев в неговия мандат, започна работа. Той беше назначен след неуспешните опити на 48-ото Народно събрание да излъчи правителство. "Служебните правителства са единствен..

публикувано на 06.02.23 в 11:25