Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпреки увеличения мигрантски поток България успява да устои на натиска

Снимка: БГНЕС

Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на силния миграционен натиск по границата.

В телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер днес, президентът Румен Радев е отбелязал, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. Държавният глава е посочил, че независимо от натовареността и изтощението служителите, охраняващи границата се справят с натиска. На границата са изпратени подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи. 

Радев е подчертал, че страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз, но очаква признаване на постигнатото и солидарност чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне. По думите на Радев, блокирането на страната ни за Шенген ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

Още от категорията

Украински войници стрелят от позиция близо до Бахмут, Донецка област, 4 февруари 2023

Русия разчита на посредници за преговори с Украйна

7155 са цивилните жертви в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. , сочи доклад на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Към 5 февруари ранените цивилни са 18 817 души. Мнозинството от цивилните жертви са..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Нови предсрочни избори у нас на фона на изключително ниско доверие към партиите и техните лидери

Петият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев в неговия мандат, започна работа. Той беше назначен след неуспешните опити на 48-ото Народно събрание да излъчи правителство. "Служебните правителства са единствен..

публикувано на 06.02.23 в 11:25
Алексей Резников

Преди руската офанзива в Украйна може да сменят министъра на отбраната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната е подложена на "натиск по различни направления на фронта", като "в Донецка област е много трудно и се водят ожесточени боеве" . Според медии в САЩ американските военни съветват Киев да се..

публикувано на 06.02.23 в 09:17