Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Главният прокурор очаква доказателства от премиера на Нидерландия

Главният прокурор Иван Гешев.
Снимка: Незабравка Кирова

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изявление направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да блокира България за Шенген.

"Ще изискаме по реда на международната правна помощ от партньорите ни от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с Турция "с банкнота от 50 €". България е правова държава и като част от ЕС, при получаването на доказателствата прокуратурата ще предприеме незабавни действия", пише Гешев в профила си в туитър.

Позицията на Нидерландия предизвиква остри реакции в България. Бившият служебен премиер и лидер на парламентарната партия "Български възход" Стефан Янев, заяви, че като ответна мярка ще внесат решение в парламента, което да задължи българските представители да гласуват срещу всички международни предложения на Нидерландия.

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Национална стачка в Кипър за индексиране на заплатите според инфлацията В четвъртък, 26 януари, в Кипър хиляди работещи  от обществения и частния сектор, включително държавни служители и журналисти спряха ефективно работа за три часа и..

публикувано на 27.01.23 в 11:37

Отново има експлозии край Запорожката ядрена електроцентрала

За последните 24 часа Русия е изстреляла срещу Украйна 70 ракети с голям обхват. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от тях, но има загинали хора. Отделно руските сили са провели 44 авиационни атаки, като 18 са били с ирански дронове. По..

публикувано на 27.01.23 в 09:11

Българският посланик няма да се върне скоро в Скопие

След побоя срещу македонския българин Християн Пендиков в Северна Македония е имало стъписване и признания на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков е наркоман и наркодилър,..

публикувано на 26.01.23 в 10:13