Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС предлагат неврохирург за премиер и искат експертно правителство

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Габровски получи от името на ГЕРБ-СДС първия 7-дневен проучватален мандат за съставяне на правителство. Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов". Връчването на мандата идва два месеца след провеждането на изборите за 48-о Народно събрание и 40 дни след началото на политическите консултации проведени от президента Румен Радев.

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намирането на успешна формула за съставяне на кабинет, а също и за достатъчна политическа подкрепа в парламента“, заяви президентът.

Габровски заяви, че е получавал много покани за две неща - да отиде да работи в чужбина и да влезе в политиката. Досега ги е отказвал, но смята, че е време за диалог, за спиране на конфронтацията и спиране на непрекънатото ходене на избори. Ето как обобщи мотивите си да приеме предизвикателството за сформиране на правителство пред журналисти след срещата с президента:

"България в момента е на кръстопътя на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна криза. Имаме много сериозен мигрантски натиск. И една от водещите причини за всичко това е политическата криза, в която се намираме - знаете колко избори имаше през последните години, това нещо трябва да спре. Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото видяхме, че политическото говорене не води до нищо, чисто политическите страсти - също."

"С абсолютно всички ще търсим диалог" - посочи още проф. Габровски и уточни, че ще положи всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 г. Работил е като лекар в Неврореанимацията на Университетската болница "Царица Йоанна" и в болница "Пирогов". От 2008 г. е доцент по неврохирургия. В 2011 г. е избран за Национален консултант по неврохирургия. През 2014 година е избран за професор в Университетска болница "Пирогов". Специализирал е многократно във Франция, Белгия и Германия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред bTV, че социалистите няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Правителство, предложено от ГЕРБ, няма да подкрепим под никаква форма, заяви и Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“.


Още от категорията

Еманюел Макрон

Не е изключено Франция да предостави изтребители на Украйна

Украйна може да получи оръжия от френска страна, но трябва първо да заяви, че всяко оръжие "няма да има ескалационен характер" и че "няма да има вероятност за удари по руска територия, а ще бъде единствено в помощ на усилията за съпротива" . Само при..

публикувано на 31.01.23 в 10:15
Богдан Ауреску

Богдан Ауреску: Румъния и България имат конструктивен диалог за Шенген

България трябва да продължи стъпките за влизане в Шенген, както в отношенията с Австрия, така и в тези с Нидерландия. Това заяви в кулоарите на парламента в Букурещ румънският външен министър Богдан Ауреску. По думите му има конструктивен диалог между..

публикувано на 30.01.23 в 17:38
Министрите на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски (вляво) и на България Иван Демерджиев в Скопие - 30 януари 2023

Скопие ще вземе мерки, за да няма инциденти при честването на Гоце Делчев

Българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са в Скопие за разговори с македонските власти с цел да се осигури сигурността по време на честването на 151-ата..

публикувано на 30.01.23 в 15:50