Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул ще се финансира от екзархийски имот

Снимка: архив

В истанбулския квартал "Шишли", недалеч от българската екзархия, се строи на терен, който е собственост на българската православна общност. Имотът е върнат от турското правителство преди 10 години и се оценява на около 500 млн. долара.

Комплексът от 4 небостъргача ще има жилища, търговски и обществени площи, театър, културен център, конферентни зали, заведения, паркове и дом за възрастни, разказа пред БТА председателят на българската общност в мегаполиса Васил Лиязе.

Комплексът ще е завършен през 2023 г. и включва 1500 апартамента. Над 650 от тях са за хората от българската общност, а останалите -  за инвеститорите. След завършването комплексът ще подпомага финансово българската общност, чрез очакваните наеми.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предавания на БНР ще звучат в ефира на Цариброд

Българското национално радио и Радио телевизия Цариброд ще си партнират чрез обмен на новини, културни, образователни и музикални програми. Генералният директор на националното радио Милен Митев и директорът на РТ Цариброд Владимир Велкович подписаха..

публикувано на 27.05.24 в 17:14
Кръшно българско хоро се изви в центъра на Виена

Кръшно българско хоро се изви в центъра на Виена

Празнично хоро, организирано от фолклорната група "Пендари Виена" към сдружение "Извор" събра българите във Виена и впечатли австрийците пред красивата църква „Св.Карл” в центъра на австрийската столица на 26 май, съобщи Блогът на..

публикувано на 27.05.24 в 16:05

Българчета от Сарагоса разказаха във филм историята на родната ни азбука

Как са се появили буквите, които са ни направили народ и са ни дали силата да устоим на историческите бури от Средновековието и османското иго до днес? Отговор на този въпрос потърсиха седмината ученици от пети клас на Българското неделно..

публикувано на 27.05.24 в 10:45