Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Великобритания, Германия и Испания са топ дестинациите за миграция на българите

Снимка: БГНЕС

Над 314 хиляди българи, пребивавали в чужбина в периода 1980 г.-2021 г. за повече от една година, са се завърнали у нас. Това показват данните на НСИ от преброяването през 2021 г. Топ 10 на държавите, в които са мигрирали наши сънародници, са Великобритания, Германия, Испания, Гърция, Турция, Русия, Италия, САЩ, Нидерландия и Франция. 

Най-много българи са се завърнали от Великобритания – 47 хил., Германия – 41 хил., Испания – 27 хил., и Гърция – 27 хил. София и Пловдив са сред най-предпочитаните градове за живеене от завърналите се у нас български граждани.

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 31 януари 2023 г.

В последното януарско издание на „България днес“ ден ще опитаме да стоплим душите си с позитивни мисли, като ви разкажем за актуални български успехи и изобретения. Ще ви пренесем в Етнографския музей в София, където е подредена колоритна..

публикувано на 31.01.23 в 19:00

Облачно и ветровито с превалявания от сняг в планините

През нощта  облачността ще е предимно значителна, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. Северозападният вятър временно ще отслабне. Утре , първи февруари, облачността над страната ще е променлива, намаляваща на..

публикувано на 31.01.23 в 18:15

Ученици от 10 клас спечелиха голямата награда на Panda Labs на WWF-България

Ученици от 10-и клас от Кюстендил, които завършиха успешно обучението "Бъдещето на градовете и селата", спечелиха голямата награда на Panda Labs на WWF-България. Panda Labs е програма за млади хора, които имат амбиция да създават вдъхновяващи решения за..

публикувано на 31.01.23 в 13:35