Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът се срещна с представители на българите в Албания

Снимка: president.bg

България прави много и работи на най-високо политическо ниво с албанските власти по въпросите на българското национално малцинство, каза президентът Румен Радев на среща в българското посолство в Тирана с представители на местните българи.  

Консултативният съвет към Агенцията за българите в чужбина да заработи ефективно и когато на наши сънародници зад граница местните власти откажат документ за произход, този съвет да може да установи, на базата на ясни критерии, че това са хора с българско самосъзнание и произход и заслужават българско гражданство, изрази очакване Радев. 

По-силна подкрепа от България за българското малцинство поиска председателят на културно дружество "Просперитет – Голо Бърдо" Хаджи Пируши. Той призова медиите да се занимават повече с българското малцинство в Албания. 


Още от категорията

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи , по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места. Външният министър Николай Милков..

публикувано на 30.01.23 в 12:52

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06